utorak, 6. prosinca 2011.

Henry Dunant

Jean Henri Dunant (Ženeva, 8. svibnja 1828. - Heiden, 30. listopada 1910.), osnivao je Crveni križ
Krvavo iskustvo bitke kod Solferina navelo ga je da 1884. predloži sastanak koji je usvojen i prema kojoj se u borbi ili ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici, te  osoblje bolnica. 1901. dobio je Nobelovu nagradu za mir
Nedaleko od Solferina, malenog mjesta na sjeveru Italije, borile su se 24. lipnja 1859. austrijske vojne jedinice sa savezom, francusko-talijanskom vojskom. Vodila se posljednja bitka za neovisnost poslije koje su Austrijanci protjerani sa sjevera Italije. Francuski car Napoleon III.pomagao je Italiji. Borba je bila jako krvava, ono.. Krvi do koljena,  trajala je 15 sati i imala je 40 000 ranjenih koji su umirali na bojnom polju. Bolnič službe ne znajući da je bitka započela bile su daleko od ove borbe. Svega nekoliko doktora, koji su se ondje zatekli, trudili su se da sa medicinskim sredstvima pruže pomoć ranjenima, ali za većinu njih spasa nije bilo.
Trgovac iz Ženeve koji se zatekao u blizini polja gdje je bila borba, bio je svjedok jezivog prizora. Zvao se Henry Dunant, tada je imao 31 godinu i bio vođen da pruži pomoć svima u nevolji. Ali vidjevši nerealan broj ranjenika koji su se nalazili oko njega, vrlo je brzo ustanovio da je on sam nemoćan i da neće moći mnogo učiniti za njih.

2 komentara: